Center for Applied Neuroscience

The European Literacy Network: Training Day at the Center for Applied Neuroscience at the University of Cyprus

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ EUROPEAN LITERACY NETWORK ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η εβδομάδα ELN Cyprus Week, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εργασιών του Προγράμματος COST Action IS1401 European Literacy Network (ELN), http://www.is1401eln.eu/en/, από τις 31 Οκτωβρίου-5 Νοεμβρίου 2016 στους χώρους του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης, https://www.cancyprus.org/home2.html, και του Πανεπιστημίου Κύπρου, http://www.ucy.ac.cy/el/, σε συνεργασία με το Τμήμα Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής (ΣΚΕΕΑ). Το συνέδριο χαιρέτησαν, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο Κοσμήτορας της ΣΚΕΕΑ, Καθηγητής Σάββας Κατσικίδης και η Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γεωργία Παναγιώτου. To συνέδριο συγκέντρωσε νέους ερευνητές και ακαδημαϊκούς από 17 Ευρωπαϊκές χώρες που ασχολούνται με την έρευνα στην ανάγνωση και τη γραφή, την πολυγλωσσία (multilingualism) και τις εφαρμογές της.

 

Κατά τη διάρκεια των έξι (6) ημερών του συνεδρίου, διεξήχθησαν:

 

(1) Ένα Σχολείο Κατάρτισης (Training School) για νέους επιστήμονες (Early Stage Researchers, ESRs) με τίτλο ‘Eye-Tracking Use for Reading Research’ (31/10-02/11/16), http://www.is1401eln.eu/en/gca/index.php?id=101. Στο Σχολείο Κατάρτισης συμμετείχαν 16 νεαροί επιστήμονες από 7 χώρες, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, την Κύπρο και την Ουγγαρία. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης περιλάμβανε οκτώ (8) διαλέξεις και δύο (2) συναντήσεις για πρακτική άσκηση, διάρκειας δύο ωρών η καθεμιά με ομιλητές και εκπαιδευτές τους Dr. Sam Hutton, από το University of Sussex του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Dr. Tuomo Häikiö, από το University of Turku της Φιλανδίας και τους Δρ. Τιμόθεο Παπαδόπουλο, Δρ. Ειρήνη-Άννα Διακίδου, Δρ. Χριστόφορο Χριστοφόρου και Αργυρώ Φελλά, από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η εκπαίδευση εστιάστηκε στη χρήση της μεθόδου της οφθαλμοκίνησης ως ένα ισχυρό εργαλείο της σχετικής επιστημονικής έρευνας με την ανάγνωση. Οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες αναφορικά με το σχεδιασμό και την εκτέλεση πειραμάτων (μέσω των εφαρμογών Experiment Builder και OpenSesame) που σχετίζονται με την επεξεργασία λεκτικών πληροφοριών στο επίπεδο της λέξης και του κειμένου, μέσω της χρήσης του εξοπλισμού που διαθέτει το Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης, τον Eye-Link 1000 (http://www.sr-research.com/EL_1000.html). Με τον αριθμό των ερευνητών που αξιοποιούν τη μέθοδο της οφθαλμοκίνησης σε καινοτόμες ερευνητικές εργασίες στο χώρο της ανάγνωσης να αυξάνεται, η εκπαίδευση αυτή πρόσφερε τη δυνατότητα στους νέους ερευνητές να κατακτήσουν σημαντικές πτυχές των εφαρμογών της μεθόδου. Ο βαθμός ικανοποίησης από τη συμμετοχή των εκπαιδευόμενων στο Σχολείο Κατάρτισης αντανακλάται και στην υψηλή συνολική βαθμολογία με την οποία αξιολόγησαν τη δράση (8,70/10) καθώς και την επιμέρους βαθμολογία αναφορικά με την οργάνωση (9,02/10). Είναι σημαντικό ότι οι αξιολογήσεις των εκπαιδευομένων συνέκλιναν παρά το γεγονός ότι είχαν διαφορετική προπαίδεια και προέρχονταν από ποικίλα εκπαιδευτικά μονοπάτια (π.χ., κλινική και πειραματικοί ψυχολόγοι, ψυχο-γλωσσολόγοι), ενώ παρουσίαζαν και διαφορετικά επίπεδα γνώσεων και δεξιοτήτων σχετικών με τη χρήση της μεθόδου της οφθαλμοκίνησης.

 

(2) Συνάντηση της Υπεύθυνης Ομάδας Εργασίας του Δικτύου ELN (Steering Group) καθώς και της Εκδοτικής Ομάδας (Editorial Group) του Δικτύου ELN (03/11/16). Οι ομάδες αυτές συνίστανται από συναδέλφους από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Δανία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Μάλτα, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και τη Φιλανδία.

 

(3) Σειρά ομιλιών και εργαστηρίων σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της ανάγνωσης και της γραφής, την πολυγλωσσία στην Ευρώπη, και τις αναγνωστικές δυσκολίες (04-05/11/16). Από τις σημαντικότερες συμμετοχές στις συγκεκριμένες εργασίες ήταν αυτές της Καθηγήτριας Valéria Csépe, από το Τμήμα Γνωστικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd της Ουγγαρίας η οποία έχει διατελέσει και ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ουγγρικής Ακαδημίας των Επιστημών και η οποία αποτελεί μέλος της Εξωτερικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης από το 2015, καθώς και του Καθηγητή Heikki Lyytinen, από το Πανεπιστήμιο της Jyväskylä της Φιλανδίας, ο οποίος έχει διοριστεί ως Πρόεδρος της UNESCO για την Ενιαία Παιδεία στην Ανάγνωση για Όλους (UNESCO Chair on Inclusive Literacy Learning for All) για την περίοδο 2015-2019.

 

Οι εργασίες εστιάστηκαν στους βασικούς άξονες και στόχους του δικτύου ELN, το οποίο χρηματοδοτείται από τη Δράση IS1401 COST Action – Strengthening Europeans’ Capabilities by Establishing the European Literacy Network (ELN) και οι οποίες εστιάζονται στη μελέτη των επιστημονικών ευρημάτων αναφορικά με τον αλφαβητισμό σε όλη την Ευρώπη και τις εφαρμογές του με σκοπό: (α) την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης και περιεκτικής προσέγγισης αναφορικά με τη θεμελιώδη σημασία του αλφαβητισμού σε όλη την Ευρώπη, (β) τη διαμόρφωση και πρόταση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου των αναπτυξιακών διαστάσεων του αλφαβητισμού και της εκπαίδευσής του σε έναν ψηφιακό κόσμο, και (γ) την ενίσχυση, μέσω περαιτέρω εκπαίδευσης, του αλφαβητισμού με νέες τεχνολογίες σε όλο το ηλικιακό εύρος.

 

To Πανεπιστήμιο Κύπρου εκπροσώπησαν, ως Μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής του Δικτύου ELN για την Κύπρο, οι Αναπληρωτές Καθηγητές του Τμήματος Ψυχολογίας Τιμόθεος Παπαδόπουλος και Ειρήνη-Άννα Διακίδου. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετείχε στην ομάδα που διεκδίκησε τη χρηματοδότηση της συγκεκριμένης δράσης, ύψους €520,000. Το έργο είναι συνολικής διάρκειας τεσσάρων (4) ετών και η εβδομάδα ‘ELN Cyprus Week’ αποτέλεσε το χρονικό ορόσημο των πρώτων δύο ετών των δραστηριοτήτων του Δικτύου.

 

Τέλος ανακοίνωσης.